lunedì 27 maggio 2013

Southern cornbread (USA), czyli chleb z maki kukurydzianej (USA)


Chleb kukurydziany to wypiek amerykanski. Fuzja tradycji rdzennych mieszkancow i ich kolonizatorow. Nalezy do wypiekow tzw. quick bread czyli chlebow rosnacych przy udziale srodkow spulchniajacych a nie drozdzy.
Chleb ten powinno sie wypiekac w zeliwnej , glebokiej patelni. Ja niestety takiej nie posiadam i uzylam okraglej blaszki o srednicy 25 cm.

skladniki:
2 szklanki maki kukurydzianej
2 szklanki maslanki lub zsiadlego mleka lub jogurt naturalny na pol z mlekiem
2 jajka
lyzeczka sody
lyzeczka soli


Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Mieszamy w misce suche skladniki i w osobnej roztrzepujemy jajka i maslanke.
Na patelnie wykladamy 2 lyzki smalcu lub masla lub oleju kukurydzianego i rozgrzewamy je w piekarniku lub na gazie.
Dodajemy skladniki "mokre" do "suchych" i mieszamy szybko do polaczenia sie skladnikow.
Wylewamy na rozgrzana patelnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieklam z termoobiegiem, okolo 20 minut. Sprawdzamy wykalaczka czy jest upieczony. Wystawiamy z piekarnika i odstawiamy na jakies 20 minut. Podajemy.


Najczesciej chleb podawany jest do fasoli i duszonego miesa, dan rybnych lub zwyczajnie z maslem czy polany miodem.
Krojony jest w kwadraty lub tak jak ciasta. Mozna wypiekac w formie mufinow.

Przygotowanie jest szybkie i choc nie przypomina w smaku tradycyjnego chleba, warto sprobowac jako jego substytut :-)
Smacznego.

4 commenti:

  1. wygląda pięknie:) na pewno cudownie smakuje:)

    RispondiElimina
  2. Jak dlugo czekalam na ten przepis! Mille grazie!Ciekawi mnie tez co by bylo gdyby dodac cukru. Chyba troche poeksperymentuje.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ aTAKo jest duzo przepisow na cornbread. Wszystko zalezy od tradycji rodzinnych i stanu z jakiego sie pochodzi. Ten przepis, ktory podalam jest wytrawny. Taki przepis podstawowy. Pozniej mozesz zamienic czesc maki kukurydzianej na pszenna. W niektorych przepisach jest troche cukru. Mozna dodac stopione maslo. Pozniej sa tez wersje wbogacone o ser zolty pokrojony w kostke, skwarki. Jest tez wersja tego chleba, gdzie dodaje sie creamed corn - ugotowane ziarna mlodej kukurydzy z dodatkiem smietany, mleka lub bez. Wtedy konsystencja jest raczej budyniowa. Daj znac jaki bedzie rezultat eksperymentow :-)

      Elimina
  3. dziękuje za przepis:), renata

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...